Lapsen rokottaminen

Raskausaikana ja Tintin syntymän jälkeen pidin itsestään selvyytenä että tottakai rokotamme hänet ja vielä tänne tullessammekin se tuntui hyvältä. Nainen jonka kanssa vietän aikaa T:n ollessa poissa, ei ole rokottanut lastaan ja on avannut minulle omia mielipiteitään sekä tietojaan rokotuksien haitoista. Lueskelin myös itse tietoa mahdollisista haitoista joka pysäytti tämän äidin hetkeksi... Tässä ote rokotusinfo.fi sivustolta

Seuraavassa muutamia perusasioita rokotuksista ja rokotteista.


1. Lasten rokotukset ovat Suomessa täysin vapaaehtoisia, ellei niitä valtioneuvosto tai väliaikaisesti sosiaali- ja terveysministeriö ole erikseen poikkeustilanteessa pakolliseksi määrännyt. Tavallisten olojen vallitessa vastuu päätöksestä rokottaa tai jättää rokottamatta on yksin vanhempien (huoltajien). Laki potilaan oikeuksista, jonka säädökset terveydenhuollon ammattihenkilöt ovat velvollisia huomioimaan, säätää että terveydenhoitopalveluiden käyttäjää on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja hänen yksityisyyttään kunnioitetaan. Lisäksi hänelle on annettava selvitys hänen terveydentilastaan, hoidon merkityksestä, eri hoitovaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista sekä muista hänen hoitoonsa liittyvistä seikoista, joilla on merkitystä päätettäessä hänen hoitamisestaan. 



2. Rokotukset voivat aiheuttaa pysyviä vammoja ja kuolemia. Kansanterveyslaitoksen internet-sivulla olevan haittavaikutusilmoitusten (1) tietojen mukaan vuonna 2000 on esim. PDT-rokotteen suhteen ilmoitettu 10 ja MPR-rokotteen suhteen 9 vakavaa (kuolemaan johtanutta, hengenvaarallista, pysyvän vamma aiheuttanutta, sairaalahoitoon johtanutta tai sen kestoa pidentänyttä) haittavaikutusta, kaikista rokotteista yhteensä on 33 ilmoitusta vakavista haittavaikutukista. Kansainvälisesti arvioidaan, että haittavaikutusilmoitukset kattavat vain pienen osan todellisista haittavaikutuksista. USA:ssa toimivan lapsuuden rokotusten vammojen korvausjärjestelmän puitteissa oli järjestelmän perustamisen lokakuun 1988 jälkeen toukokuuhun 1999 mennessä maksettu korvauksia yhteensä 5409 tapauksesta koskien rokotteiden aiheuttamia vammoja ja kuolemia, keskimääräinen korvaus per tapaus reilut 800 000 dollaria, kuolemantapauksessa oli katto (250 000 dollaria + asianajokulut). Korvauksia maksettiin myös takautuvasti ajalta ennen lain voimaantuloa. 



3. Taudit, joiden haittoja tai leviämistä rokotuksilla pyritään ehkäisemään, voivat aiheuttaa pysyviä vammoja ja kuolemia.



4. Taudin voi saada vaikka on rokotettu. Valmistajan mukainen rokotuksen suojateho voi olla niinkin alhainen kuin 36% (2) ja joidenkin tutkiusten mukaan jopa negatiivinen (-56%) eli rokotetuilla on tautia ilmennyt enemmän kuin rokottamattomalla vertailuryhmällä (3).


5. On erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka vaarallisia ovat toisaalta ne taudit, joita rokotuksilla on tarkoitus ehkäistä, ja toisaalta kuinka suuria ovat rokotusten riskit.



6. Viime vuosikymmeninä lasten pitkäaikaissairaudet ovat huomattavasti yleistyneet, yli 20% lapsista kärsii niistä (3). Merkittävä osa pitkäaikaissairauksista on immuunijärjestelmän häiriöitä kuten astma, allergia, autismi, lapsuusiän diabetes ym. Erityisen huolestuttavaa on autoimmuunisairauksien yleistyminen. Autoimmuunisairaus tarkoittaa sitä, että elimistön immuunipuolustusjärjestelmä hyökkää ihmisen omia soluja vastaan tavoitteena tuhota niitä. Tämä on esimerkiksi lapsuusiän diabeteksen syntymekanismi. On epäilyjä ja tutkimustuloksiakin jotka viittaavat rokotusten yleistymisen ja imuunijärjestelmän häiriöiden väliseen yhteyteen - esimerkiksi USA:ssa toimiva tutkija nimeltä Classen (4) sanoo näytetyksi, että lapsuusiän diabeteksen yleisin aiheuttaja ovat rokotukset (ja vieläpä että hänen tutkimuksensa osoittavat että diabetesta voidaan ehkäistä erilaisella rokotusten ajoittamisella), ja brittitutkija Andrew Wakefieldin (5) tulosten mukaan tuhkorokkorokotuksen ja autismin välillä saattaa olla yhteys. Lääketieteellisessä yhteisössä ei kuitenkaan ole vallitsevaa näkemystä siitä, että yhteyttä olisi - toisten tutkimustulosten pohjalta myös esitetään julkilausumia, että yhteyttä ei ole.



Nämä tuovat todella ristiriitaisia ajatuksia. Osa minusta on täysin rokotuksen kannalla mutta pieni osa on alkanut jo repiä suurempaa palaa minusta rokottamattomuuteen. Löysin facebookista ryhmän klick jossa äidit jakaneet kokemuksiaan kuinka rokotukset tuoneet sairauksia, oireita yms. heidän lapsilleen ja se vasta oli kamalaa katseltavaa ja luettavaa.. Olen vielä aivan ruohonjuuritasolla tämän asian suhteen joten varmasti aion ottaa selvää asiasta enemmän.


(Sekä kaikille tiedoksi olen täysin kädet pystyssä enkä ole 100% kummankaan asian puolella.)

Jokaisella on vasrmasti tästä oma mielipiteensä ja olisin todella kiitollinen kuulemaan sen!

3 kommenttia:

  1. Meillä on otettu perus rokotukset. Mutta raja on vedetty siihen ettei olla menty rokotustutkimuksiin koekaniineiksi vaikka postitse noitalappuja on yllättävän paljon tullut. Influenssarokotteita sun muita ei olla otettu eikä olla ottamassa.
    -O

    VastaaPoista
  2. http://blogit.image.fi/vesanlinja/vain-umpimantti-jattaa-lapsensa-rokottamatta/ ..Toivon todella että perehdyt aiheeseen huolella ja etsit tieteellisiä julkaisuja puolin ja toisin. Terveysalan henkilönä voin sanoa kantani, on edesvastuutonta jättää lapsi rokottamatta. Rokottamisen plussat voittavat miinukset mennen tullen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu paljon erilaisia dokumentteja sekä artikkeleita ja tutkimus tuloksia olen tarkastellut sekä keskustellut terveydenalan ammattilaisten kanssa. Niinkuin tekstissä kerroin en ole kummankaan puolella.. Tintille on annettu kaikki rokotukset ja vielä vähän enemmänkin matkan vuoksi josta edelleen, näin 9kk jälkeen on kamala rupi.. Mielenkiintoinen rokotus. En missään nimessä lähtisi ulkomaille jossa vaara sairastua vaarallisin tauteihin ilman rokotteita. Enemmän ajatus kirjoitukseen lähti siitä kuinka meiltä "pimitetään" rokotusten haitoista/vaaroista joista minullakaan ei ollut tietoakaan mikä on myös edesvastuutonta. Olen yllättynyt hieman negatiivisesta kommentistasi kun en ole tässä kuitenkaan kertonut että en aio rokottaa yms vaan ennemmin ihmetellyt ettei näistä haitoista kerrota vanhemmille kun vaan kerrotaan milloin rokotuksia aletaan lapselle antaa.

      Poista

© Live & Love like Pia
Design:Maira Gall.